Naar indexpagina

Kantoor / Office:
Hoofdstraat West 38
8471 HV Wolvega NL
Postadres / Mailing adress:
Postbus 163
8470 AD Wolvega
Telecom:
+31 (0)561-615 364
+31 (0)561-617 818
Internet and E-mail:
www.frieslandholland.nl
info@frieslandholland.nl
   

9 oktober 2008

Bezittingen koninklijke familie het mikpunt van kritiek
Lemsteraak ‘De Groene Draeck’ en bouw vakantiehuis in Mozambique

DEN HELDER (NL) – 15 Juni 1957 kreeg de toenmalige kroonprinses en nu koningin Beatrix de Lemsteraak ‘De Groene Draeck’ cadeau van het Nederlandse volk vanwege het bereiken van de 18-jarige leeftijd op 31 januari 1956. Het schip waarmee Hare Majesteit en andere leden van het Koninklijk Huis nog regelmatig zeilen, vooral in Friesland, is de laatste paar jaar vaak in de picture vanwege de hoge onderhoudskosten. In de Leeuwarder Courant van 8 oktober 2009 windt rondvaartondernemer Kees van der Zweep uit Grou zich ook op over de dure grote beurten van de aak. RTV-televisiejournalist, politiek commentator, zeiler en Fryslân-fan Frits Wester heeft ook al meerdere keren de refitkosten buitensporig hoog genoemd.

Maar ze zijn gerechtvaardigd, zegt een woordvoerder van Defensie, als je het schip wilt behouden als Nederlands nautisch en cultureel erfgoed. Een meerderheid van de Tweede Kamer denkt er ook zo over. In 2007 was er ook al flinke politieke opschudding over de oude afspraak dat het ministerie van Defensie, lees: de marine, alle onderhoudsbeurten betaalt.

Lemsteraak ideaal
Het comité ‘Varend Nederland’ koos in 1955 bewust voor een 15 meter lange Lemsteraak als nationaal cadeau omdat met name dit type jacht geschikt is voor het bevaren van álle Nederlandse wateren. De lijn- en tuigtekeningen werden betrokken van de gerenommeerde Lemster akenbouwer Arie de Boer. De opdracht tot de bouw van het oer Friese schip werd — vreemd genoeg — gegund aan de Hollandse scheepswerf G. De Vries Lentsch jr. in Amsterdam.

De Groene Draeck in Lemmer.
Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst..
Klik op foto voor vergroting

Beschermvrouwe stamboek Ronde- en Platbodemjachten
Prinses Beatrix ontving 31 januari 1956, op haar 18-de verjaardag op Paleis Soestdijk in Baarn, symbolisch het jacht middels een oorkonde. Zij aanvaardde bij die gelegenheid tevens de functie van ‘Beschermvrouwe van de Stichting Stamboek Ronde- en Platbodemjachten.’

Het Stamboek Ronde en Platbodemjachten is opgedeeld in twee organisaties. De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten, kortweg SSRP, verzorgt de inhoud van het stamboek en stelt de criteria vast. Het is dus de organisatie achter de Schepenlijst. De SSRP is een ANB goedgekeurde organisatie met als doel het behouden van de schepen. De Vereniging Vrienden van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten, kortweg VSRP, is een vereniging met leden die graag zeilen (of leren zeilen) met Ronde of Platbodemjachten. De vereniging organiseert evenementen en cursussen voor de eigenaren en schippers van deze schepen.

De Groene Draeck in Lemmer.
Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst..
Klik op foto voor vergroting

Onderhoud
De afspraak werd gemaakt dat De Groene Draeck in goede staat zou worden gehouden door het ministerie van Defensie. In 2007 was er dus al veel gedoe over de kosten van het onderhoud van het stalen jacht door de Helderse marinewerf: 416.000 euro in twee jaar tijd. Nu staat een grote refit tussen augustus 2010 en mei 2011 ter waarde van 326.000 euro op het programma.

Delen van de vlakbeplating en vrangen (dwarsscheepse verstevigingen in de bodem) moeten worden vervangen, alsmede de fundatie van de mast. Ook de tankschotten moeten worden vernieuwd. Omdat de stalen rompconstructie inwendig helemaal betimmerd is, net als andere rond- en platbodemjachten, moeten delen van het houten interieur worden verwijderd en na de laswerkzaamheden weer herplaatst worden. Het laat zich raden dat een dergelijke restauratie kostbaar is en zeker vele malen duurder is bij een marinewerf dan bij een commerciële en waarschijnlijk veel efficiënter werkende Lemsterakenwerf als Heech by de Mar in het Friese Heeg.

Het Groene Draeck-gevoel
De Groene Draeck van de Koningin is uiteraard niet te huur, maar een gelijkwaardige Lemsteraak wel, zoals de Hendrikje Stoffels (13 m) en de Ronde Walvis (14,50 m) van Lemsteraken-specialist Heech by de Mar in Heeg. Daar kan men terecht voor het ultieme Groene Draeck-gevoel. De stoere en luxe uitgevoerde platbodems zijn te huur mét schipper, bijvoorbeeld voor bedrijfs- en familie-uitjes en zeilinstructie, en zónder schipper als men zelf de kunst van het varen met een platbodem verstaat.Oranje Nassau. Royal Lifestyle in Friesland: www.oranjenassau.info
Vorstelijk varen met een luxe Lemsteraak ? www.heechbydemar.nl
Info Stamboek Ronde- en Platbodemjachten: www.ssrp.nl
Varen met andere rond- en platbodems? www.boatcharterholland.nl

Tourist Information: www.frieslandholland.nl
Arrangementen: www.elfstedenroute.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl
Fries Nieuws: www.frysknijs.nl

 

12 september 2008

Krachtige stimulering van het rechtstreeks boeken:
Boat Charter Holland steekt van wal met veel informatie over boten, verhuurder en vaargebieden
Reportages zullen ook nieuwelingen enthousiast maken

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland heeft bij de Kamer van Koophandel de handelsnaam Boat Charter Holland laten registreren en ook gelijkluidende domeinnamen vastgelegd. Ze worden ingezet voor een nieuwe aanpak van de marketing van huurjachten en schepen met bemanning. Het speciaal daarvoor ontworpen art logo illustreert dat.


Klik op logo voor vergroting


Er is een promotieconcept uitgedacht dat niet alleen gericht is op ervaren huurders en andere boottoeristen, maar ook op “nieuwelingen”. Het is bekend dat laatstgenoemde categorie zich vooral via specialist Friesland Holland laat informeren over vakantie en dagtochten op het water.

Rechtstreeks:
beter geïnformeerd en voordeliger
Boat Charter Holland komt met een uitzonderlijk informatieve vaarvakantiesite,” licht directeur en redacteur Albert Hendriks toe. “Die stimuleert krachtig het rechtstreeks boeken van motor- en zeiljachten, sloepen, rondvaartboten en traditionele zeilschepen, dagtochten en cruises. Daarnaast zullen een magazine, een advertentiecampagne en een beursstand het licht zien. Boat Charter Holland wijst bezoekers en lezers de weg naar de laagste huurprijs en reissom en biedt ze een enorme keus uit schepen. Die zijn onder andere geclassificeerd op basis van prijs, capaciteit, uitrustingsniveau, mogelijkheden en ligging van de charterhaven of uitvalsbasis.”

Betrouwbare informatie
“Het meest opvallende kenmerk van de site is veel visuele informatie over het in- en exterieur van de boten, het charterbedrijf, routes, vaargebieden en bezienswaardigheden. Veel tips en nieuws. Op dat terrein is Friesland Holland absoluut nummer één,” zegt Hendriks. “Onze nieuwsdienst manifesteert zich steeds sterker als een onafhankelijke informatieverschaffer, niet alleen richting consumenten, maar ook voor binnen- en buitenlandse media. Het persbureau beschikt over een zee aan eigen foto’s, kaarten en reportages. We worden steeds vaker ingezet omdat we snel zijn, bijna altijd uit voorraad kunnen leveren.”

Mix
Hendriks: “De site wordt gebakken van de beste ingrediënten van de nog jonge, maar zeer goed gevonden proefsite www.rent-a-cruiser.nl, de nieuwssite www.friesland-holland-nieuws.nl en de toeristische informatiesite www.frieslandholland.nl Deze sites doen het nationaal en internationaal erg goed, reden waarom de constructie en inhoud van www.boat-charter-holland.nl gebaseerd zijn op deze sites. Die worden overigens, vanwege de goede resultaten, verder uitgebouwd.”

Friese expansie
Albert Hendriks, directeur en redacteur van Friesland Holland: “Het project Boat Charter Holland is een extra toegangspoort voor mensen die op het water willen recreëren. Het is mede in gang gezet doordat steeds meer Friese jachtverhuurders, rondvaartbedrijven en verhuurders van traditionele zeilschepen charterbases, steunpunten of financiële belangen in andere provincies hebben.”

Holland is in
Ook de populariteit en vindbaarheid van door Friesland Holland beheerde Holland-sites en de aantrekkingskracht van haar Holland-stand, -promotiewagen, -trailer en -boot op beurzen en shows inspireerden Hendriks meer te doen met ‘Holland’.

“Het specialistische Boat Charter Holland wordt naast het meer algemene Friesland Holland geparkeerd. Het is voor Friese bootverhuurders een extra. Hoe meer speciale toegangspoorten je open zet, naast meer algemene, hoe hoger je score. We adverteren ook veel met speciale sites als www.holidays-in-holland.nl en www.rent-a-cruiser.nl en zo ontdek wat voor effect ze sorteren.”

Boat Charter Holland beleeft haar première in januari 2009 op Boot Düsseldorf met een eigen stand in hal 14, te midden van motor- en zeiljachten.

 

5 augustus 2008

Friese ‘Antigua’ blikvanger op historische markt en als cruiseschip op de Eems
Friesland Holland vier weken in winkelcentrum Leer

LEER (D) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland en Segeleventsagentur Sigrun Clark uit Leer hebben de hele maand augustus een infocenter in het overdekte winkelcentrum Emspark in Leer. Onder de klanten verloot het centermanagement (Famila) een hotel-sloepvakantie, beschikbaar gesteld door Friesland Holland.

Ook Jan Bruinsma van de in Easterlittens gevestigde Tall Ship Company is van de partij in de gangen van de shopping mall. Mevrouw Sigrun Clark is zijn agent in Leer. Hij vaart van 5 oktober tot 8 oktober met de Antigua van Wilhelmshaven naar de opening van de vijfdaagse Gallimarkt in Leer. Deze markt bestaat in 2008 500 jaar.

Het Emspark in Leer is vier weken lang in een maritieme sfeer gehuld. In de winkelgalerij, hoog boven het publiek, hangt een schilderij van de Antigua. Het kunstwerk wordt na afloop van de expositie geveild.

Klik op foto voor vergroting

Sigrun Clark en Meinhardt Siemens vullen vier weken lang - elke dag! - de Friesland Holland-schappen. De eerste dag, zaterdag 2 augustus, gingen opmerkelijk veel chartergidsen, ruim 200 stuks, de deur uit.

Klik op foto voor vergroting


Zeilreis en dagtochten
Het klassieke zeilschip van Bruinsma, één van de vijf, zal, als de weersomstandigheden het toelaten, onder zeil de Eems opvaren. Tussen 9 en 12 oktober vaart de Antigua dagelijks het traject Leer-Eems(haven)-Leer. Voor de zeven uur durende tocht wordt 85 Euro per persoon gerekend. ’s Avonds, in de haven tijdens de Gallimarkt, kan men deelnemen aan uiteenlopende buffetten voor de prijs van 54 tot 84 Euro per persoon. De zeiltocht van Wilhelmshaven naar Leer kost 235 Euro per persoon.

Info en boekingen reizen en dagtochten met de Antigua naar en vanaf Leer: www.clark-segel-events.de, tel. 0049.491.9707838 of mobiel 0049.172.1328000

Ostfrieslandschau
Friesland Holland doet mee aan meerdere evenementen in de Duitse stad, onder andere met de Fox Tulip aan de tienduizenden bezoekers trekkende Ostfrieslandschau van 28 september tot en met 4 oktober. Ook Groningen neemt aan de grote consumentenbeurs deel.

Friesland Holland is non-stop actief in Duitse en Nederlandse winkelcentra.

Klik op foto voor vergroting

 


Info:
www.clark-segel-events.de
http://www.tallship-company.com/artemis/nl_antigua.htm

 

3 juni 2008

In Lemmer:
Minister Van der Hoeven “doopt” brik Morgenster

V.l.n.r.: minister Maria Van der Hoeven, haar echtgenoot en de nieuwe Friese commissaris John Jorritsma.
Klik op foto voor vergroting
Mevrouw Van der Hoeven overhandigt Marian en schipper Harry Muter, de eigenaars, een schilderij van de Morgenster.
Klik op foto voor vergroting
Kunst en vliegwerk in de tuigage van de Morgenster.
Klik op foto voor vergroting

De Morgenster aan de kade van de Vuurtorenweg. De — goede — partyservice was van Slump uit Bant.
Klik op foto voor vergroting

LEMMER (NL) – De minister van Economische Zaken van Nederland, mevrouw Maria van der Hoeven, heeft gisteravond (2 juni 2008) de zeilbrik ‘Morgenster’ van Harry en Marian Muter officieel in de vaart gebracht. Bij de ingebruikneming van het paradepaardje van de Frisian Sailing Company bij de vuurtoren in Lemmer was ook de nieuwe Commissaris van de Koningin van Fryslân, John Jorritsma, aanwezig.

Medewerkers van het Lemster boekingskantoor hadden er een heel feest van gemaakt, inclusief een acrobatiek-act aan één van de ra’s van de imposante windjammer. Een dikke onweersbui leek omstreeks half acht roet in het eten te gooien, maar de weersgoden besloten op de dorpsgrens het roer om te goooien. Zo kon tot diep in de nacht op de kade en op het schip feest worden gevierd met talrijke prominenten uit de wereld van de traditionele zeilvaart. Ook de burgemeester van de Duitse havenstad Leer aan de Eems, de partijloze W. Kellner, gaf acte de présence. Hij en enkele stadbewoners willen, onder andere met medewerking van het bureau voor toerisme Friesland Holland, een klein sail-evenement opzetten en vriendschappelijke banden smeden met een Fries stadje.

Info: www.frisian-sailing.com 

27 mei 2008

2 juni 2008 20.00 uur in Lemmer:
Minister Van der Hoeven neemt tallship Frisian Sailing Company officieel in gebruik
Morgenster heeft bewogen geschiedenis

De Morgenster.
Klik op foto voor vergroting

LEMMER (NL) – Zondag 1 juni 2008 om 14.00 uur zal de nieuwste aanwinst van de Frisian Sailing Company, de dwarsgetuigde ‘Morgenster’, de baai en buitenhaven van Lemmer binnenlopen. De tallship, die aanlegt aan de Vuurtorenweg en van 15.00 tot 17.00 voor geïnteresseerden te bezichtigen is, wordt de volgende dag, 2 juni 2008 om 20.00 uur, officieel in gebruik genomen door minster Van der Hoeven van Economische Zaken.

Maria Josephina Arnoldina van der Hoeven, geboren op 13 september 1949, is sinds 22 februari 2007 de Nederlandse Minister van Economische Zaken. Van 22 juli 2002 tot 22 februari 2007 was zij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Mevrouw Van der Hoeven was lerares en directeur van het technologiecentrum Limburg en gemeenteraadslid in Maastricht en in de periode 1991-2002 Tweede-Kamerlid voor het CDA. In de Tweede Kamer hield zij zich bezig met bestuurlijke organisatie en voortgezet onderwijs. Zij was vicevoorzitter van de CDA-fractie en eerste ondervoorzitter van Tweede Kamer.

Jaap Maks (links), hier in gesprek met Aent en Ellen Kingma, eigenaren van de Friese zeilbrik Aphrodite. De foto is genomen in de Friesland Holland-stand op Boot 2008 in januari in Düsseldorf.
Klik op foto voor vergroting

Haringlogger, zeezender en nu zeilschip
De Morgenster is een voormalige haringlogger, de Sch(eveningen) 324, en het voormalige zendschip van Radio Delmare. Het schip werd in 1981 de haven van Maassluis in beslag genomen door Justitie in verband met vermeende illegale radio-uitzendingen. Na twee jaar procederen bleek de inbeslagname onrechtmatig en werd ze teruggeven aan de Rotterdamse eigenaar, de zanger Ray Statson (René Stolk). Wijlen Sjef van Oekel verzorgde eens uitzendingen aan boord van de Morgenster.

De nieuwe eigenaren, Harry en Marian Muter, wilden een schip bouwen met een authentieke uitstraling en een schip, waarbij de specifieke zeileigenschappen van een ra-zeiler goed tot uiting komen. De Morgenster is een traditioneel dwarsgetuigd zeilschip voorzien van authentieke details en hedendaagse luxe. In de 32,53 m lange en 6,64 m brede Morgenster is 10 km touw, 600 m2 zeil, 225 meter rondhout, 220 ton staal, 4 km elektriciteitskabel en 800 liter verf verwerkt.

Harry Muter: “Een droom is daar, vervolgens een mooie romp die als basis dient voor het verwezenlijken van deze droom. En dan begint het … Tekeningen maken, begroting opstellen, concept ontwikkelen, tekeningen aanpassen aan de keuringseisen, goedkeuring door de scheepvaartinspectie, weer nieuwe tekeningen, nieuwe concepten en een nieuwe begroting. Voorafgaande aan, maar zeker ook tijdens, het bouwen van de Morgenster komt heel wat papierwerk kijken. Al het papierwerk loont echter. De Morgenster is momenteel het eerste en voorlopig het enige schip dat voldoet aan de allernieuwste veiligheidseisen, waaronder de EU98/18 en de eisen (SPS, Solas) die aan een Sail Training Ship op zee gesteld worden. Het schip is o.a. voorzien van een sprinklerinstallatie, brandwerende betimmering, dubbele navigatiesystemen, dubbele lenssystemen, dubbele aggregaten, lekstabiliteit, gecertificeerde machinekamer met blusinstallatie, gecertificeerde tuigage enz.”

Voldoen aan de veiligheidseisen EU98/18 houdt voor de Morgenster onder andere in dat zij tijdens evenementen mag uitvaren met 90 daggasten. Dit maakt het schip niet alleen uitermate geschikt als paradepaardje tijdens evenementen, maar ook voor bijvoorbeeld zakelijke bijeenkomsten en bruiloften. Met de eisen welke aan een Special Purpose Ship (SPS) gesteld worden kan zij deelnemen aan o.a. de STI races en andere wedstrijden op zee.

Op tournee
Na de officiële ingebruikneming op 2 juni 2008 maakt de Morgenster in dezelfde maand al haar opwachting in Kiel, waar het 9-daagse zeilevenement ‘Kieler Woche’ plaatsvindt. Na Duitsland volgt L’Armada 2008 in Rouen, Frankrijk. Op beide evenementen staan daggasten centraal.
Evenementen, zakelijke ontmoetingen, teamzeilen met Young Professionals op zee , maar ook als decor bij een film, behoren tot de specialismen van de Morgenster. Zij zeilt met trainees van Rouen naar Liverpool. In Liverpool start de STI race Mal?y( N) , van Mal?y naar Bergen (N) en vanuit Bergen weer terug naar thuishaven Den Helder! Het jaar wordt afgesloten op de Duitse wateren, eerst Lüttesail in Bremerhaven en dan nog enkele sailtrainingsweken op de Oostzee.

Frisian Sailing Company
Het schip kan geboekt worden bij de Frisian Sailing Company in Lemmer. Deze organisatie is eigendom van deelnemende schippers en eigenaren en treedt voor hen op als reisagent. De Bantegaster Jaap Maks is directeur.

Info: www.frisian-sailing.com

 

13 mei 2008

Groningers zetten Fries schip in voor promotie havenevenementen

Jeannette Blijdorp-Jonker van Delfsail en Aent Kingma van de Aphrodite lieten diplomaten kennismaken met de Eemshaven, Delfzijl en de klassieke zeilvaart. Mevrouw Blijdorp stamt uit een kapiteinsgeslacht van Schiermonnikoog.
Klik op foto voor vergroting
De Aphrodite was 9 en 10 mei in de haven van Delfzijl.
Klik op foto voor vergroting
 
 

DELFZIJL (NL) – Vrijdag 9 mei 2008 had de Aphrodite van Aent en Ellen Kingma uit Stavoren vijftien ambassadeurs aan boord in het kader van de voorbereiding van Delfsail 2009 en de promotie van de Eemshaven.

Het luxe zeilschip, een royal class brigg, was ingehuurd door Jeannette Blijdorp-Jonker, Director of Operations van het Groningse windjammerevenement (22-26 augustus 2009) én van het veel kleinere, meer provinciale Eems-Dollard Havenfestival 2008, dat 13 en 14 september plaatsvindt. In 2003 kwamen 28 windjammers en 500 kleinere zeilschepen en 55.000 mensen uit binnen- en buitenland naar Delfsail. Mevrouw Blijdorp verwacht voor 2009 een nog grotere score. Het evenement werd in 1986 voor het eerst georganiseerd; toen waren er 15 windjammers te zien.

Info:
www.delfsail.nl
www.havenfestival.com
www.sail-aphrodite.com
 

13 mei 2008

Classic Sailing Yacht Show in Friesland?

WOLVEGA (NL) – De organisatrice van Delfsail, mevrouw Blijdorp uit Slochteren, heeft er ook wel trek in in een Friese havenstad of watersportplaats een show met antieke en klassieke zeilschepen te organiseren, dit in samenwerking met Friesland Holland.

Het zou een evenement van kleinere antieke en klassieke zeilschepen, zoals Lemsteraken, en een aantal windjammers als de Aphrodite uit Stavoren kunnen zijn. Plaatsen aan het IJsselmeer en de Waddenzee of aan de Friese meren, bereikbaar voor schepen met een diepgang tot twee meter, zijn geschikt. Een gemeentebestuur dat wil meewerken aan een dergelijk evenement kan een mailtje sturen naar info@frieslandholland.nl


 

25 april 2008

Met cruiseschip door Noord-Nederland

STAVOREN (NL) – Met een cruiseschip de noordelijke helft van Nederland verkennen? Het kan echt! Het bureau voor toerisme Friesland Holland heeft drie fantastische bootreizen ontwikkeld.

Het riviercruiseschip Wetterprinses passeert, varend op de Dokkumer Ee, op de route Leeuwarden-Dokkum, het beroemde Elfsteden-bruggetje in Bartlehiem.
Klik op foto voor vergroting
De Aphrodite, één van Nederlands meest luxe zeilcruiseschepen, heeft Stavoren als thuishaven.
Klik op foto voor vergroting

De eerste is de IJsselmeer-Waddenzee Cruise van 29 april tot en met 4 mei met het Royal Class zeilcruiseschip Aphrodite uit Stavoren. De 5-daagse trip kost 595,- Euro per persoon op basis van volpension en bij twee personen in een full-comfort-hut. Tocht twee is de Elfsteden Cruise van 30 juni tot en met 4 juli met het motorpassagiersschip Wetterprinses. Deze riviercruiser heeft een salon met daarop een zonnedek dat een schitterend uitzicht biedt. Onderweg wordt in hotels geslapen. De all-in-prijs bedraagt 725,- Euro per persoon bij twee personen op een kamer. Een soortgelijke reis is de Drie Provinciëncruise, ook met de Wetterprinses, van 11 tot en met vrijdag 15 augustus. Deze kost 669,- Euro per persoon, ook op basis van twee passagiers in een hotelkamer. De vijfdaagse motorschipreizen van Friesland Holland worden begeleid door een gids en de all-in-prijs staat echt voor “alles inbegrepen”. Alle entreeprijzen van bezienswaardigheden en zelfs koffie en thee zitten in de reissom!

Info cruises:
www.holidays-in-holland.nl
www.sail-aphrodite.com
www.frieslandholland.nl


 

2 juli 2007

Fusie De Zeilvaart, Hanzestad Compagnie, Zeilvloot Lemmer-Stavoren en Channel Cruises
NAUPAR vestigt zich in Lelystad

De haven van de bruine vloot in Stavoren.
Klik op foto voor vergroting
 

STAVOREN (NL) - 1 januari 2008 gaan De Zeilvaart (Enkhuizen en Harlingen), Hanzestad Compagnie (Lelystad), Zeilvloot Lemmer-Stavoren en Channel Cruises Holland (Amsterdam) samen onder de naam NAUPAR. Met de fusie denken zij de slagkracht te creëren om de sterk verslechterde markt voor de chartervaart een nieuwe impuls te geven.

Met de fusie zegt de reders invulling te willen geven aan de wederzijdse wens om met een breed aanbod alle marktsegmenten, zakelijk en particulier, nationaal en internationaal, volledig te willen bedienen.

"Onder onze nieuwe gezamenlijke vlag wordt het niet alleen eenvoudiger om de markt eenduidig te bereiken, maar ontstaan met de bundeling van krachten ook meer mogelijkheden voor vergroting van de markt voor nautische evenementen. Innovatie, zowel in de vorm van nieuwe diensten en activiteiten als in de bedrijfsvoering, staat daarom hoog in het vaandel van NAUPAR. Met gebundelde krachten, één merk en eenduidige marketinginspanningen is NAUPAR in staat meer aandacht te vragen voor de chartervaart als activiteit voor vakantie, feesten, partijen en bijeenkomsten. Op een markt waar vele kleine aanbieders onder vele verschillende vlaggen actief zijn, betekent NAUPAR voor de klant vooral één herkenbaar loket met een breed aanbod van waaruit voor alle soorten verzoeken maatwerk geleverd wordt."

"Voor de aangesloten ondernemers/schippers liggen de voordelen van NAUPAR naast omzetverhoging ook op het gebied van het vakmanschap, waarbij de combinatie van goede vaart en gastheerschap steeds verdere vormen aanneemt. Hoge kwaliteit van dienstverlening is de kern van NAUPAR en de investering in service, marketing en continue vernieuwing zal worden bekostigd uit de besparingen door het structureren en integreren van de kantooroperatie."

Directie
De nieuwe holding wordt aangestuurd door een tweekoppige directie: Pouwel Slurink (Hanzestad Compagnie) en Laurens Winkel (‘de Zeilvaart’/ Zeilvloot Lemmer-Stavoren en Channel Cruises Holland), waarbij Winkels focus ligt op strategie en Slurinks activiteiten zich met name toespitsen op de operatie. De operationele directie bestaat uit Maurice Peeters (operationeel directeur), Hetty Schinkel (financiën), Jeanette van Tellingen (marketing) en Jan Timmermans (motorschepen/ individueel). De kantoororganisatie is verdeeld over Enkhuizen, Monnickendam en Lelystad, waar ook het holdingkantoor van NAUPAR wordt gevestigd. Alle vestigingen en alle havens blijven gehandhaafd. Op enkele functionele verschuivingen na zijn er geen personele consequenties.

Over NAUPAR
Met een vloot van 143 traditionele zeilschepen en 26 motorschepen, is NAUPAR de leidende partij in de chartervaart. Het bedrijf, dat formeel in 2008 van start gaat, is ontstaan uit het samengaan van vier vloten (‘de Zeilvaart’, Hanzestad Compagnie, Zeilvloot Lemmer-Stavoren en Channel Cruises Holland). NAUPAR staat voor nautische partners, waarbij niet alleen naar de oprichters verwezen wordt, maar ook naar de relatie die tot stand komt met en tussen klanten. NAUPAR is actief op de zakelijke markt, de vrijetijdsmarkt en de markt voor huwelijken, feesten en partijen. NAUPAR ontvangt met 300 bemanningsleden en een cateringteam van 100 personen jaarlijks 250.000 gasten aan boord van een vloot die een gezamenlijke ligplaatslengte van zes kilometer heeft. NAUPAR heeft vier kantoren met in totaal ruim veertig medewerkers, een restaurant, 16 thuishavens in Nederland en 5 buitenlandse vaargebieden. Het maakt NAUPAR tot één van de invloedrijkste organisaties op het gebied van dag- en verblijfstoerisme in ons land.

Info:
www.naupar.com
www.zeilvaart.com
www.hanzestad.com
www.zeilvloot.nl
www.channelcruises.nl

 

21 juni 2007

Nieuw hotel-zeilschip op IJsselmeer: 'Mare fan Fryslân'

De Mare fan Fryslân
Klik op foto voor vergroting 

Interieur Mare fan Fryslân
Klik op foto voor vergroting 

ENKHUIZEN (NL) Op donderdag 5 juli wordt in Enkhuizen in de buitenhaven officieel de driemastschoener Mare fan Fryslân in gebruik genomen. Schipper Walter van Berkum en Marion Heeren verwachten veel van hun nieuwe, zeer luxe schip. Aan dek bevindt zich zelfs een echte jacuzzi. Het schip maakt deel uit van de vloot van Zeilvaart Enkhuizen die ook een vestiging in Harlingen heeft.

De ‘Mare fan Fryslân’ is de grootste, nieuwste en meest luxe driemastschoener van Nederland. Het schip is van alle gemakken voorzien en een ieder die zich op het schip begeeft zal zich er al snel thuis voelen. Aan dek begint het grote genieten al. Over de gehele lengte van het schip zijn plekken gecreëerd waar je lekker kunt zitten of liggen. Elk dek heeft zijn specifieke charme. Op het campagnedek zit je ruim en dichtbij de stuurhut. Het houten dek heeft een warme en luxe uitstraling. Voor de echte levensgenieters is een verblijf in de grote jacuzzi op het zonnedek een absolute must. In alle rust, onder het genot van een verfrissend drankje, kijk je uit over het water en het schip met zijn imposante zeilen. ‘Relaxen’ in optima forma. In de ruime zitkuip op het middendek kun je lekker beschut met je vrienden of collega's een praatje maken. Met een schuin oog kun je in de gaten houden wanneer er weer een plekje vrij komt in het bubbelbad.
Drie indrukwekkende masten van elk zo'n 30 meter houden de wind onder controle. Binnen gaat het relaxen gewoon door.
De campagne vormt samen met de stuurhut de mooiste ruimte op het schip. De bar met zitgelegenheid is aan alle zijden voorzien van glas. Dit zorgt voor een vrij uitzicht op het water.

Tweepersoons boxsprings
De tweepersoonshutten zijn allen voorzien van royale boxspringbedden die gemakkelijk te verstellen zijn tot een tweepersoonsbed. Elke hut heeft zijn eigen naam, genoemd naar een van de historische stadjes rond de voormalige Zuiderzee. Een bijpassende waterkaart met een beknopte historie van het stadje is in de kamer opgehangen. Elke hut beschikt over een eigen badkamer. De topper is de ultramoderne 'executive room' met comfortabele fauteuils en een grootbeeld flatscreen televisie. De directie van De Zeilvaart zet het vertrek in als bruidssuite en VIP-room.

Hotel met 26 kamers
Sietze Hess van De Zeilvaart: "In 2004 werd al eerder een droom van Marion en Walter werkelijkheid toen het ‘Wapen fan Fryslân’ te water werd gelaten. Toch besloot het koppel in 2006 om een nieuw schip te bouwen dat net iets meer extra’s en faciliteiten had. Met de voltooiing van de 'Mare fan Fryslân' werd een tweede droom werkelijkheid. Toch hebben de schepen vergelijkbare luxe, comfort en faciliteiten, zodat ze samen een prima locatie vormen voor grote groepen. De schepen zijn zo luxe dat deze zelfs kunnen worden ingezet als hotelaccommodatie met 26 identieke kamers! Omdat de schepen bijna overal kunnen komen spreken we ook wel van ‘accommodatie op locatie’."

Info: www.zeilvaart.com

 

8 mei 2007

Heech by de Mar investeert in luxe Lemsteraken

HEEG (NL) - Wie aan Heeg denkt, denkt aan polyvalken en platbodems. Dat zal ook wel lang zo blijven, want Heech by de Mar, de buurman van collega Varskip, heeft weer een paar nieuwe luxe Lemsteraken aan haar vloot toegevoegd.

De 11 meter lange Bestevaert, gebouwd op de eigen werf, beleefde woensdag 2 mei 2007 haar maiden trip met aan boord directie en medewerkers van de werfbazen, de gebroeders Koekebakker. Het zeilschip is te huur voor 1430,- tot 2360,- Euro per week. De exclusievere, geheel gerenoveerde 14,50 m lange Ronde Walvis doet gemiddeld een dikke duizend Euro meer per week. Daarvoor heb je dan twaalf in plaats van acht slaapplaatsen. De waarde van de schepen ligt tussen de drieŽnhalf en zes ton.

Info: www.heechbydemar.nl

 

29 maart 2007

Swan fan Makkum naar ItaliŽ
61 m lange Wylde Swan opvolger

MAKKUM (NL) - Willem Sligting en Hinke de Vries hebben hun brigantijn Swan fan Makkum verkocht aan de Italiaanse stichting 'Tender To Nave Italia'. Deze organisatie van de Yacht Club Italiano en de Italiaanse marine heeft als doel om jongeren met een sociale achterstand, handicap of ernstige ziekte op zee zicht op perspectief te bieden. Stuurman Jurgens Hanekom instrueert de nieuwe gezagvoerders.

De Swan blijft meedoen aan Tall Ship Races en Sail-evenementen en krijgt in 2010, tijdens Sail Amsterdam, gezelschap van de Wylde Swan. Zo gaat het nieuwe schip van Willem en Hinke heten. De 61 meter lange schoener ligt nog op de tekentafel. Het duo probeert de komende paar jaar de kost te verdienen met charterbemiddeling. Ze hebben o.a. hun eerste zeilschip, de topzeilschoener Jacob Meindert, en een in aanbouw zijnde brik met 10 ra's in portefeuille. Het dwarsgetuigde schip komt in 2008 in de vaart.

Info: www.wyldeswan.nl
www.swanfanmakkum.nl

 

22 maart 2007

Samenwerkende rederijen varen andere koers: Aktievaart
Ontwerpster uit Akkrum ontwierp blikvanger op Bedrijven Contact Dagen

Schipper Kees van der Zweep (links) en gepensioneerd vrachtschipper Lammert Zwaga (rechts) informeren bezoekers over de activiteiten van de in events gespecialiseerde Rederij Aktievaart.

Klik op foto voor vergroting 
Van der Zweep bij de opgeknapte promotiezeilklomp die het bureau voor toerisme Friesland Holland graag wil inzetten voor promotionele activiteiten buiten Friesland.

Klik op foto voor vergroting 

LEEUWARDEN (NL) – Op de Bedrijvencontactdagen voor Friesland in Leeuwarden, 20 en 21 maart 2007, had één kleine stand veel bekijks: die van Rederij Aktievaart. Dit nieuwe samenwerkingsverband van Folkert de Haan van bouw- en planontwikkelings-
maatschapppij SHP in Grou en Herman Kiestra, eigenaar van schoonmaakbedrijf Edelweiss in Leeuwarden, en Kees en Gelfke van der Zweep van Rondvaarten Grou, biedt business events en party’s aan op basis van vier zeilpramen, de rondvaartschepen Grou en Tanja en een polyester zeilklomp van 4 meter.

Zwaga, De Haan en Van der Zweep bemanden de rijk geïllustreerde stand, een vrolijke creatie met “stopkracht” van ontwerpster Wiepkje Kooistra uit Akkrum. Haar reclamebureau heet C2 ( www.ceetwee.nl ). Zij liet op twaalf vierkante meter de vrolijke kant van Friesland zien, beter dan elke andere eventsaanbieder.

De nieuwgebouwde zeilpramen waren tot voor kort van rustend schipper Lammert Zwaga en zijn nu van De Haan en Kiestra. Dit duo en het echtpaar Van der Zweep zijn ieder voor de helft eigenaar van Aktievaart. De fel gele zeilklomp, die in hoofdzaak voor promotionele doeleinden ingezet wordt, troffen de eigenaren een paar weken geleden aan op het internet. Een particulier uit Amsterdam bood het vaartuig aan. Als het organisatorisch en qua plaats kan komt het hele Aktievaart “circus” naar de Frisian Boat Show op 31 maart en 1 april bij Paviljoen Sneekermeer. De zeilklomp zal er dan ook zijn.

Terzoolsterzijl
Aannemer De Haan is ook op andere locaties actief in de watersportsector. Hij kocht samen met een andere relatie, Bowe de Groot van Pikmeerkruisers in Grou, de jachthaven Terzoolsterzijl aan het Sneekermeer bij Terherne. Dit is ook de thuishaven van de pramen.

Info: www.aktievaart.nl

 
Uw vakantiesites / Your holiday sites:© Copyright Albert Hendriks Nieuwsdienst, Wolvega
Reacties op en afmelden van deze nieuwsbrief per e-mail: info@frieslandholland.nl
Nieuws? Stuur het naar: info@frieslandholland.nl